Boeken

Knijpkaarten

Knijpkaarten: We hebben een 'nieuw' materiaal, het werkt als volgt: Print de kaarten uit en plak ze beiden op een A4 (één op de voorkant en één op de achterkant). De leerling krijgt een kaart en 6 verschillende kleuren wasknijpers. De leerling kijkt aan de linkerkant van de kaart voor de 'vraag' en geeft aan de rechterkant het antwoord door daar de juiste kleur wasknijper op te plaatsen. Aan de achterkant kan de leerling zien of de kaart goed gemaakt is.

Omdat we ontzettend veel vraag krijgen naar de sjablonen van de knijpkaarten hebben we besloten ze online te zetten. We willen jullie wel vragen (dat doen we in onze mailtjes ook altijd) of jullie je ideeën met ons willen delen zodat nog meer collega's er plezier aan kunnen beleven.

Knijpkaart sjabloon.   Knijpkaart sjabloon met vakken

 

Hieronder vind je een overzicht van de thema's waarbij we knijpkaarten hebben gemaakt of gekregen:

Bakker

Boerderij

Carnaval

Circus

Dieren

Gruffalo

Heksen

Herfst

Kerst

Lente

Letters

Lichaam

Piraten

Post

Rekenen

Ridders

Sinterklaas

 

Televisie

Tijd

Verkeer

Water

Winter

Ziekenhuis

 

Enkele van onze bezoekers hebben ons ook knijpkaarten gestuurd die aangepast zijn voor de kinderen waaraan zij les geven.

Paula mailde ons: Ik ben heel enthousiast over de knijpkaarten op jullie site! Ik heb er dan ook meteen een aantal uitgeprint en gelamineerd. Maar toen ik de kinderen in mijn groep ermee liet werken, bleek dat het voor de linkshandige kinderen ( en daar heb ik er toevallig flink wat van) erg moeilijk was om de wasknijper aan de rechterkant op de kaart te bevestigen. Nou werk ik op een mytylschool dus motorisch zijn de kinderen vaak toch al beperkt. Misschien dat het voor kinderen zonder handicap niet zoveel problemen oplevert? Ik heb nu 2 kaarten voor het thema winter gemaakt, waarbij de knijpers aan de onderkant bevestigd moeten worden. Misschien kunnen jullie er wat mee? Ik heb daarvoor overigens wel afbeeldingen gebruikt van knijpkaarten die al op jullie site staan. Hopelijk vinden jullie dat niet erg!

Zoek dezelfde sneeuwman    Hoeveel handschoenen tel je?

Ook Kitty maakte knijpkaarten voor linkshandige kinderen:

Groot-klein, babynamen   Groot-klein, babyspullen tellen

Groot-klein, dieren        Groot-klein, giraffen

Groot-klein, rijmen        Vingers tellen

Ook mailde ze ons een sjabloon voor linkshandige.

 

Monique mailde ons: Ik sta in het buitengewoon basisonderwijs bij kinderen met een lager IQ.  Mijn bengels zijn niet zo handig met wasknijpers dus ik heb het systeem een beetje veranderd. Ik plastificeer de knijpkaart. Ik heb op enkele kartonnen mappen met elastiek aan de zijkant zes velcrootjes onder elkaar gekleefd, bovenaan kleeft nog een klein velcrootje voor de naam. Ik heb de kleurvlakken die naast de opdrachten staan wat vergroot, ze enkele malen door de plastificeermachine gehaald zodat ze lekker hard zijn en daarna uitgenipt. Aan de achteraan kleeft ook een velcrootje. Verder heb ik van elk kind een naamkaartje gemaakt, geplastificeerd en een velcrootje erop gekleefd.Ik steek nu aan de buitenkant van de kaft een kaart die ik kies onder de elastiek en kleef bovenaan de naam van het kind dat die opdracht moet maken.  Het opkleven van de kleurvlakken gaat vlotjes. Doordat de kleurvlakken 3 keer geplastificeerd zijn plooien ze niet bij het lostrekken en gaan ze jaren mee.

Kleurblokken

Zoek dezelfde winter      Klein naar groot sneeuwman