Boeken

Lente en Pasen

Knutselen:

Marcelle mailde ons het volgende: Ik heb twee verschillende narcissen laten maken. Bij de eerste prikten ze een bloemvorm uit. Het ronde middengedeelte ook uitprikken. Daartussen het bloemhart van opgerold oranje crÍpepapier aan een groen rietje de nieten. De tweede trompetnarcis gemaakt van een uitgeprikt geel bloemetje. Van een eierdoos het bloemhart gemaakt, stukje inknippen. Aan een rietje bevestigen. Beide narcissen staan in een bloempotje.
  
Ook mailde ze: groep 2 heeft op het platte vlak een vaas met tulpen gemaakt. De vaas is gevuld met kleine stukjes gekleurd sits papier. De tulpen zijn gevouwen. De stelen zijn zelf op maat geknipt.

Een ander knutselwerkje dat we van Marcelle kregen was dit minituintje met een kip en een kuiken. Het is echt een project waar een tijd aan gewerkt wordt, maar het resultaat is geweldig! Benodigdheden:Piepschuim met gaatjes groen verven (=gras), de gaatjes vullen met bruin (=aarde). De bloemen van crÍpepapier worden zonder lijm. Van stukjes rietjes die omwikkeld zijn met groen crÍpepapier zijn de steeltjes gemaakt voor o.a. de tulpen en de hyacinten. De krokussen vooraan in paars, rose en geel zijn van stukjes vliegerpapier. Voor kip en kuiken strookjes wit en geel papier, oranje voor poten en snavel en veertjes voor op het kopje. Echte zaadjes (mais en/of zonnepitten) liggen op het gras.

 

 

 

Susanne mailde ons haar knutselwerkjes bij het thema Lente:

 

Lion maakte met haar kinderen dit nieuwe knutselwerk, kuiken uit het ei. Ze hebben er twee werklessen over gedaan, met veel plezier.

 

Anneke mailde deze foto's en beschrijving:

Deze paashazen heb ik vorig jaar gemaakt van 2 lege melkflessen van 1,5 liter. Voor de kop snijdt je de achterkant open. Je maakt een gat  waar de schroefopening van de onderste fles inpast. Dan draai je de dop er weer op. Beplakken met kranten en verven. Als je de hals niet helemaal vastplakt kan de kop nog bewegen! En armen en benen maken van muizentrapjes. De oren zijn van keukenrollen!

 

MozaÔekkuikentje

Print dit mozaÔekkuiken uit en vul eventueel de cijfers in zoals hieronder is gedaan. (Je kunt natuurlijk ook het voorbeeld hieronder uitprinten.) Laat de kinderen steeds bij het cijfer 1 beginnen en ze zo het ei en het kuikentje maken. Eventueel kunnen de kinderen het natuurlijk nog versieren....


De kinderen hebben zelf met sitspapier een aantal dieren gemaakt.

 

Wendy mailde ons haar foto's

Anneke mailde:

Deze kuikentjes heb ik vorig jaar met mijn groep gemaakt. Je kunt ze van een washandje maken, maar die zijn best duur. Ik heb schoonmaakdoekjes gekocht en die 1 keer door midden geknipt en vastgenaaid. De 2 kopjes maak je door een punt te vullen met watten en daar een touwtje om te binden. Oogjes erop en een snaveltje. Een strook karton aan elkaar nieten en het nestje eromheen doen. Een beetje stro of hooi en klaar is het nestje.
Hier nog een eierwarmer. Ook van huishouddoekjes. Dit hebben de kinderen gewoon geplakt!

 

Gonnie mailde:

Nestje van klei gemaakt. Ook vogeltje en eieren. Daarna verven. Afgemaakt door stro in het nestje te doen en wat gele veertjes op het vogeltje te plakken.
Een bollenveld. vloeipapiertjes met achterkant van je potlood op het papier plakken. Molen: huisje vouwen. Wieken eraan plakken.
Kikkers in de sloot. Sloot van een eierdoos, blauw verven. Kikkers van een stukje eierdoos, groen verven. Bloemetjes versieren met stiften op papiertjes, uitknippen en op rietjes nieten. Rietjes in de eierdoos teken. Doos omwikkelen met groen crepepapier. Het idee komt uit het boek Handenarbeid met kleuters, deel 2 van Thea van Mierlo.
Paaswerkje: Petrus verloochent Jezus, de haan kraait 3 keer. Haan met wasco kleuren. Een deel met stukjes gescheurde sits beplakken. Staart met gekleurde stukjes lint (weet naam niet meer, je moet het uit elkaar trekken) en veertjes beplakt.

 

Clairette mailde ons haar foto's:
Kip en kuikentjes.
Bloemetjes
en Pasen!
En een idee voor een verteltafel van het prentenboek: Eierdag

 


Een kuikentje uit een eitje en gestempelde blauwe druifjes van Thijs.


Een paashaashoedje en een mandje van Katrien.

Wendy mailde ons deze knutselfoto's:

De volgende 5 foto's kregen we van Liesbeth:

Vogelnestje: de kinderen krijgen een blad waar een tak met wat blaadjes en een vogelnestje op getekend zijn. Dit vullen ze op met sitspapier. Op het nestje plakken ze stro. In het nestje leggen ze wat eieren die ze zelf uitknippen.
Kalfje: vouwen; idee van jufsanne.com
Biggetje: de kop uitknippen, de neus apart uitknippen en op een kurkje plakken zodat die naar voren komt. Lijfje en pootjes uitknippen. Krulstaart maken door een smalle strook strak om een potlood te wikkelen en er weer af te schuiven.
kalfje: de kinderen tekenen zelf vlekken en vullen die op met wit sitspapier, daaromheen zwart papier, hoefjes bruin, neus roze. Onderaan nog wat stro plakken om lekker in te slapen.
Biggetje: opvullen met sitspapier (groep 1)


Werkblad uit het Piramideboek Lente, zoek de moeders en de jonge dieren bij elkaar.


Met wasco bloemen tekenen en dan met ecoline de rest verven geeft een leuk 'tover'resultaat.

Ellen mailde ons: Voor elk schaapje heb je 1 wc-rol, watten, 4 lucifers en papier voor het hoofdje nodig. Ze kunnen het werkje vrij zelfstandig maken en het resultaat is erg leuk!


Dieren van ronde vouwblaadjes.


IdeeŽn gevonden op de vouwwerkjessite van Elly.

Haasmandje

Ei tangram (gevonden op speelzolder.com)

Ei versierd met vingerverf.

Dubbel gevlochten mandje.

Piepschuim ei versierd met vloeipapier.

Vaas vullen met afbeeldingen uit tijdschriften of tekenen.

Van Jacomijn kregen we de volgende foto's van paasknutselwerkjes:
 

Van Bea kregen we de volgende foto's en ideeŽn:

Alle werkjes zijn gemaakt op een vouwkarton van 20/20 aan elkaar nieten en een reep papier over de rug van het boekje plakken. (zie foto 1) De oudste kleuters kunnen de naam van de bloem er onder stempelen.

Paasknutsels

Vrouwtje dooi, met een slinger van sneeuwklokjes om kerstlampjes.

Deze knutselwerkjes komen bijna allemaal van www.jufsanne.com je vindt daar een uitgebreide uitleg over hoe je ze kunt maken:


Van Lieselot kregen we de volgende kleurplaten:

Materialen   Spelletjes   Kralenplanken  

Werkbladen Lente   Werkbladen Pasen