Boeken

  112    

Materiaal

Stempelkaarten: Brandweer     Politie *     Woordkaartjes Agent en Boef (van Jolanda gekregen)

Stempelboekje: Brandweer      Politie *     Politie *(met woorden voorgedrukt)

Te gebruiken met het magnetisch letterbord of met stempels: brandweer met woorden brandweer zonder woorden

Plaat-woord: Brandweer 

Knijpkaarten: politie zoek dezelfde   politie het goede getal    politie 1 meer   politie 1 minder  

Esther mailde ons de volgende ideeŽn:
Kringactiviteiten brandweer    Spelactiviteiten brandweer

Constructieve en beeldende activiteiten brandweer  

Vingerafdrukken Gebruik dit papier om van alle kinderen in de groep vingerafdrukken te maken, stempel in beide hokjes een vinger of duim en bekijk eens goed hoe verschillend die zijn!

 

Spelletjes

Memorie: Brandweer     Politie*

Spel Agent en Boef (van Jolanda gekregen)

* De afbeeldingen van de materialen over de politie komen van de community voor groep 1-2 van Kennisnet.

 

Kralenplanken

Ambulance

Deze brandweerplanken kregen we van Esther
Deze politieplanken van JoŽlle.
En deze voorbeelden kregen we van Ina

 

Werkbladen

politie - schrijf of stempel het goede getal

politie - minder/meer politieauto's

politie - zet een streep onder het goede aantal

politie - zoek de verschillen politieagenten

politie - 1 meer en 1 minder

Van Esther kregen we deze werkbladen over de brandweer:

Minder en meer

Tel je mee? Kleuren

Tel je mee? Invullen

Van minder naar meer

Voorbereidend schrijven

Zijn er te veel of te weinig?

Lieselot mailde ons deze werkbladen over de brandweer:

Maak het goed

Meer en minder

Tel je mee

Tel je mee 1

En van Jacomijn kregen we de volgende werkbladen en foto's:

 

Boeken

 

 

Diversen

Kleurplaat Agent en Boef Knutselplaat Agent en Boef (van Jolanda gekregen)

Een eenvoudige, maar leuke, politiepet.

Een poltiebus met gevangene.

In de gevangenis! (deze ideeŽn komen van website www.jufjanneke.nl

Jacomijn mailde ons: Deze foto is gemaakt in het 'politiebureau' (huishoek). Ik had een soort houten poppenkast, dat werd de balie. Een houten televisie en een oud toetsenbord werden de computer. Verschillende lege blaadjes met daaromheen een blauw papiertje met daarop een sticker van de politie werd een 'notitieblok'. De stempelkaartjes van jullie had ik boven het bureau geplakt. Zo konden de kinderen allerlei woorden stempelen en 'noteren'. Ik had een wachtkamer gemaakt van stoeltjes achter elkaar. Een gevangenis wilde ik eigenlijk niet maken, dit zou natuurlijk vervelende situaties uitlokken, van opsluiten enz. Ik heb dit opgelost door een groot vel karton (van ongeveer 1,5 meter lang) te beschilderen met zwarte strepen en dit op te hangen aan de muur. Tijdens de rollenspellen in de hoek gingen de kinderen er voor staan, als ze 'in de gevangenis moesten', maar op een leuke manier. Een boevenpak en een politiejas mochten niet ontbreken.

Nog een tip: koop een politiesetje bij een speelgoedwinkel. Hierin zit meestal een pet, speelgoedhandboeien (dichtklikken zodat de kinderen ze niet echt om kunnen doen) een stopbordje etc. Hiermee kunnen ze ook in de hoek spelen. Of je legt de materialen op de thematafel.

De politiepet heb ik de kinderen laten maken met een brede strook papier, die je ook gebruikt voor verjaardagsmutsen, een 'klep' van een stuk papier in een halve maan vorm en een cirkel als deksel. Wel met sterke lijm vastplakken!Verder heb je nodig een dunne strook geel papier, twee plakkers (zwart) en het politieteken. Deze heb ik zelf even overgetrokken uit een boekje. De kinderen hebben hem ingekleurd met gele wasco. Een nietmachine is ook erg handig bij dit werkje!
De politieauto wordt gemaakt van twee doosjes die ik eerst  'binnenste buiten' heb gekeerd, zodat de letters niet meer door de witte verf te zien zijn. De kinderen verven de doosjes wit en plakken ze met sterke lijm op elkaar. De wielen zijn doppen van frisdrankflessen. Restjes papier in blauw en oranje worden de politiestrepen en raampjes. De zwaailichten zijn gemaakt van rietjes in blauw en rood.

Het ene is een werkblad waarbij ze dezelfde agent moeten zoeken. De andere is een puzzel (vrij eenvoudig).

Ik heb helaas geen foto meer kunnen maken van de thematafel. Ik had hierop een politie-uniform, een politiepet, verschillende infoboekjes, foto's van het politiebureau, de voertuigen etc. (door mijn vriend op zijn werk gemaakt). Ik begrijp dat een ander niet zo snel aan deze materialen kan komen, maar met je eigen fantasie kom je ver!

Ik heb zo ook een bezoek kunnen regelen van een politieagent. Ik heb de kinderen goed moeten voorbereiden, maar uiteindelijk werd het een groot succes. Een dag van te voren hebben we vragen bedacht die ze aan de agent wilden stellen. Toen de agent echt in de klas was, konden ze geen woord meer uitbrengen,... Gelukkig had ik de vragen genoteerd en konden we alsnog van alles vragen. De agent mocht op de vertelstoel in de kring en vertelde van alles over z'n uniform, dat hij meer doet dan boeven vangen,... Hierna kregen de kinderen een politiesticker, een ballon en een politiediploma. Daarna deden we de jas aan en gingen we naar buiten. Daar stond de politiemotor. Die hebben we bekeken.

Het was echt geweldig. Vooral de reacties van de kinderen. Na het bezoek van de agent heb ik de kinderen een tekening laten maken en in de kring hebben we alles besproken. De volgende dag hadden de kinderen ťn de ouders het er nog over! Het project is dus echt aan te raden.

Jacomijn, bedankt!!