Boeken

Van Annelies kregen we de volgende email:

Ik heb bouwkaarten ontwikkeld voor de grote bouwhoek. Ik heb de foto's gelamineerd en genummerd op moeilijkheid. Houdt hierbij rekening met 2D en 3D. 3D is moeilijker omdat de kinderen dan een bepaald ruimtelijk inzicht moeten hebben wat ergens achter zou kunnen staan.)

De kaarten zitten in een ordner met twee gaatjes erin. De kinderen kunnen deze er zelf uithalen en ophangen aan twee spijkertjes (zie foto). Als ze een kaart klaar hebben kunnen ze dit aftekenen op de bouwlijst. In de bovenste (lege) vakjes zet je de namen van de kinderen uit je klas.

De kaarten bieden veel structuur in de bouwhoek. Het is zeker aan te bevelen voor kinderen met wat minder fantasie. Ook vinden de meisjes het erg interessant. Ik heb regelmatig een bouwhoek met alleen meisjes!

De kinderen werken er volledig zelfstandig mee en ze willen elkaar ook graag 'inhalen'. Het is een echte aanrader naar mijn ervaringen en die van mijn collega's.

Als je niet alle materialen hebt (na een grootse spaaractie) is het goed voor het probleemoplossend vermogen van de kinderen om zelf iets te bedenken wat er op lijkt.

Zo gaan de kinderen te werk:

Op de laatste twee foto's tekenen de kinderen zelf hun bouwwerk na die ik vervolgens ook lamineer. Ook zelf een bouwwerk bedenken en natekenen is erg favoriet. Natuurlijk lamineer je de prachtige bouwtekeningen en in een aparte map! Als een ander kind het goed namaakt is het enthousiasme enorm!

Dit zijn de bouwwerken die ze maken met behulp van de foto's uit de map.