Kinderboekenweek 2011

Kijk voor links die we verzameld hebben even op http://kleutergroepnl.yurls.net

Kijk voor deze supergave capes met maskers even op Kinderverkleedkleding.nl

 

Een paar leuke boeken bij dit thema zijn:

 


Beplak een wc-rolletje met verschillende kleuren stroken die de benen, lijf en riem aangeven. Maak een prop papier en vouw daar omheen een half A4 met gezichtskleur. Knip uit crepe-papier een cape en versier de held met ogen, haren en voeten. Ieder kind kan natuurlijk zijn/haar eigen held maken!

Knip een wcrolletje open over de lengte en daarna in tweeen, beplak het met een strook vilt en laat het versieren met plakfiguren, wat gaatjes erin, een lintje erdoor en klaar is je heldenarmband (met krachten)!


Florine mailde ons verschillende ideeen:


Ik heb dit werkje bedacht voor de Kinderboekenweek: Schrijf motorische oefening met wasco.
Het hoofd heeft een 'ronde' ballonvorm. Deze wordt later uitgeknipt tot de oren zodat de nek weer vrijkomt. Tekenen het hoofd af en daarna kiezen ze welke letter er op de cape moet. S -superman / M - Mega Mindy / T - Mega Toby enz.


Een nieuw idee:Superheldenwoordkaarten met wasknijpers!

Nog een lesidee, voor de ontdekhoek en de senso-motoriek:

Geïnspireerd op Mega Mindy's filmpje met daarin allerlei special 'chemie' effects, (http://www.youtube.com/watch?v=GKWE3culI8Y) heb ik allerlei lege waterflesjes gevuld met gekleurd water (voedselkleurstof/ecoline) met daarin olie/azijn en glitter. Het geeft een heel leuk effect.
Een fles heb ik gevuld met shampoo en er een knikker ingedaan en een met een kunststof dobbelsteen. Je kunt ze ook vullen met kraaltjes van de kralenplank enz.
Een fles heb ik half gevuld met water en afwasmiddel - lekker schudden maar! Verder heb ik bij de AH ziplock bags gekocht en die gevuld met haargel, kleurstof en glitter. Ook daar kun je iets in stoppen van glas of kunststof om het lekker spannend te maken. De kinderen zijn er dol op! Je kunt voedsel kleurstof kopen bij de Toko.

 

Marleen mailde ons de volgende ideeen bij het boek Superbeesje.

Nodig: rode ronde cirkel (kan elke gewenste doorsnede hebben, hoe groter de cirkel hoe groter het superbeesje), 1/4 zwarte cirkel, 1/4 grijze/zilveren cirkel (of stukje aluminiumfolie), rode/gele en oranje scheurbladen, zwarte stift, wit rondje voor het oog, grijs papier voor de voetjes en de 'uitlaat'. Eerst het zwarte en grijze papier opplakken zodat je een halve cirkel op het papier hebt. Dan knip je de hele rode cirkel door de helft en plak je deze op het zwarte en zilveren papier zodat je een lieveheersbeestje krijgt. Vervolgens knip je de voetjes en een uitlaat. Het vuur voor uit de uitlaat maak je door verschillende strookjes van scheurbladen te scheuren. Resultaat: een supersnel superbeesje!

Deze kralenplank met lieveheersbeestje gebruik ik ook deze week.

Cijferwerkje: Print per kind het lieveheersbeestje 10 keer uit en laat dit op een groot vel plakken (of neem rode rondjes en teken hier een gezichtje en pootjes aan. Pak de cijferstempels en laat de cijfers onder de lieveheerstbeestjes stempelen, stempel of plak op de lijfjes rondjes. Wanneer je geen stempels hebt kun je ook de rondjes tekenen en het cijfer schrijven.

Ook werkt Marleen over het boek Superheldjes:


Idee 1: Een ruimtelijk superheldje.
Nodig: wc rolletje, groen papier (voor handen/benen en het omrollen van het wc rolletje), uitgeprint hoofdje van superheldje (tevens in bijlage), stukje rood chenilledraad (voor de bril), vilt of stof voor het shirtje, tule (voor de vleugels)

Werkwijze:
Omrol het wcrolletje met groen papier. Knip een staartje, armen en benen uit een stukje groen papier. Knip het hoofdje uit en kleur deze. Knip uit vilt een stoere trui, knip uit tule 2 grote vleugels en 2 kleine vleugels. Pak het hoofd bovenop het wcrolletje en plak vervolgens het truitje op de rol. De armen, benen en de staart kunnen er vervolgens aan geknutseld worden en als laatste de vleugeltjes vastnieten. Als finish 'n touch: draai van rode chenilledraad een hippe bril!


Idee 2: Een kunstig superheldje
Nodig: een canvas schilderijtje, uitgeprinte afbeelding van Superheld (helemaal), verf, kwasten
Teken het Superheldje over op het canvas schilderijtje (heel goedkoop bij Action). Handig is om het Superheldje uit te printen en even achter op het schilderijtje te plakken. Wanneer je dan naar het licht toe staat zie je de Superheld verschijnen en kun je hem zo omtrekken met een zwarte stift. Vervolgens met fijne penselen laten inschilderen en een mooie omgeving erbij maken.


De afbeeldingen van het Superheldje vond Marleen op de site van de uitgeverij.

Idee 3 Maak een eigen superheld
Wij leren de letter 's' aan gedurende de kinderboekenweek. Laat een 's' uitknippen en laat deze de kinderen zelf omtoveren tot hun eigen fantasie superheld!


Op internet vonden wij dit bestand met allerlei spelletjes en werkjes rondom Superhero's.
De cijfers 10, 11 enz staan op je scherm misschien over elkaar heen maar worden wel goed geprint.

Wij maakten vast een aantal werkbladen met de afbeeldingen uit dit pakket:
kleur de cijfers

van groot naar klein 1 van groot naar klein 2

schrijfmotoriek schrijfmotoriek 2

Kopieer deze puzzel achter iedere kleurplaat en maak ze van iedere kleurplaat je eigen puzzel!

Laat de kinderen deze kast vullen met boeken!

 

Van Dorien kregen we de volgende stempelkaarten die ook bij het thema helden te gebruiken zijn:
voetbal zandkasteel superheld koekeloere dora

Marjolein stuurde ons een heldenleesrups